Klaus Iohannis a declarat că i s-a părut „o problemă majoră” faptul că „s-a eliminat fără o discuție publică finanțarea de bază pentru televiziunea publică și pentru radioul public, fără a pune altceva în loc”.
„Acea afirmație care s-a vehiculat că, în continuare, televiziunea publică și radioul public vor trăi foarte bine cu bani de la bugetul de stat este o chestiune care, după părerea mea, se poate tehnic și contabil realiza ușor, dar nu sunt foarte convins că asta ne dorim. Și pentru că nu sunt foarte convins, am fost foarte bucuros să particip la această dezbatere. Imediat după ce legea a fost votată în Parlament am primit solicitări de întâlniri și am început să primesc scrisori foarte multe”, a declarat Klaus Iohannis.
În acest sens, șeful statului s-a declarat surprins de faptul că „nici televiziunea publică, nici radioul public nu au fost consultate în acest demers legislativ care îi privește”.
„Mi se pare o abordare ciudată fiindca nu e vorba de două SRL-uri- E vorba, totuși, de televiziunea publică a României și radioul public al României. Am primit scrisori de la organisme internaționale, sindicate, asociații, toți solicitându-mi să nu promulg această lege și, atunci, mi s-a părut o idee foarte bună să particip la această dezbatere”, a adăugat Iohannis.
În viziunea sa, dezbaterea pe tema eliminării taxei radio-tv ar fi trebuit să aibă loc înainte de a vota această inițiativă în Parlament și nu după.
„Dacă Parlamentul a considerat că le știe pe toate și că nu are nevoie de o dezbatere publică, eu am considerat că nu le știu pe toate și am venit bucuros la această dezbatere publică”, a mai precizat șeful statului.
Pe de altă parte, liderul PSD, Liviu Dragnea, s-a declarat, miercuri, nemulțumit că președintele Iohannis nu l-a invitat la dezbaterea privind oportunitatea eliminării taxei radio-tv și i-a trimis o scrisoare deschisă șefului statului, în acest sens. În cadrul scrisorii, liderul PSD îi „solicită” președintelui să prezinte în cadrul dezbaterii și argumentele PSD de eliminare a taxei radio-tv, susținând că eliminarea celor două taxe va duce la o finanțare „mai consistentă și mai predictibilă” a radioului și televiziunii publice prin includerea în bugetul de stat a unei sume fixe pe cap de locuitor.
Președintele Klaus Iohannis declara, pe 2 noiembrie, că își dorește să organizeze o dezbatere publică cu societatea civilă și jurnaliști privind taxa radio-tv, dacă să fie eliminată sau nu așa cum se prevede în legea propusă de Liviu Dragnea, potrivit Mediafax.
„Legea este în analiză și aicea cred că trebuie să discutăm un pic mai nuanțat. În principiu e bine să se renunțe la unele taxe, este un lucru pe care și eu l-am spus, că avem pru și simplu prea multe taxe. Dar de aici până la o procedură de ultraurgență care nu permite nicio discuție publică, nicio evaluare serioasă, este cale lungă. Despre majoritatea taxelor am putea să discutăm și probabil s-ar găsi soluții să se renunțe la ele”, declara, la acel moment, Iohannis.
Plenul Camerei Deputaților a votat, pe 25 octombrie, în unanimitate, în calitate de cameră decizională, legea lui Dragnea, care prevede tăierea a 102 taxe nefiscale de la 1 ianuarie 2017. Deputații au decis și eliminarea taxei radio -TV. Astfel, inițiativa devine legea care a trecut cel mai rapid prin circuitul de avizare legislativă, acesta ajungând la votul final la circa două săptămâni de la depunerea sa în Parlament. Și în Senat inițiativa a trecut pe repede înainte, aceasta fiind adoptată în aceeași zi în care a primit și avizul de la Comisia pentru Buget a Senatului, dar șeful Camerei superioare a Parlamentului a fost de părere că graba cu care s-a acționat nu contravine regulamentului.